• advisering
  • projectleiding
  • specialisaties
  • ipv6
  • cases
  • Tholhuijsen Consultancy is het klankbord voor de architectuur van uw ICT infrastructuur.
  • Tholhuijsen Consultancy leidt infrastructuur-projecten op basis van specifieke telecom- en netwerkervaring en zorgt dat blokkades in de voortgang efficiënt worden opgelost.
  • Tholhuijsen Consultancy is gespecialiseerd in alles wat met de netwerklaag en koppelingen van uw infrastructuur te maken heeft, zoals protocolmigraties en omnummeringen.
  • Tholhuijsen Consultancy is het eerste bureau dat zich specifiek richt op IPv6 integratie, IPv6 implementatie en IPv6 transitie.
  • Vernieuwing op basis van de combinatie visie en ervaring leidt tot succes.

IPv6-adoptie maakt weer stapjes vooruit

Toepassen van IPv6 wordt geleidelijk aantrekkelijker. Het aantal topdomeinen dat IPv6 ondersteunt neemt toe en de hardware wordt goedkoper.

De eerste 3 maanden van dit jaar nam het aantal topdomeinen dat met IPv6 overweg kan met 7 toe tot 213. Daarmee ondersteunt nu 83 procent van de topdomeinen de nieuwe versie van het internetprotocol.

De enige nieuwkomer in Europa is Noorwegen. Verder sloten de Bahama's, Guinea-Bissau, de Malediven, Mexico, Puerto Rico en Trinidad & Tobago zich aan, zo blijkt uit de lijst van IANA. Puerto Rico had vorig jaar al IPv6-functionaliteit, maar schakelde deze in november weer uit.

Veel netwerkappartuurleveranciers ondersteunen al IPv6 maar om deze te activeren moet extra worden betaald. Cisco kondigde in november vorig jaar aan de extra kosten voor de ondersteuning in het besturingssysteem IOS langzaam uit te faseren, te beginnen met de Catalyst 6500 series (software release 12.2 (33) SXI). Inmiddels is ook een versie beschikbaar voor de 3560/3750 series (software release IOS 12.2 (50) SE).

Akamai en Apple maken zich op om diensten te gaan leveren via IPv6. De eerste stap daartoe zetten zij deze week door het routeren van IPv6 mogelijk te maken. Derek Morr, IPv6-specialist van de Pennsylvania State University zegt in zijn blog vooral de stap van webapplicatieversneller Akamai toe te juichen omdat het ontbreken van de ondersteuning door Akamai voor veel bedrijven aanleiding was zelf niet over te gaan tot invoering van IPv6-gebaseerde dienstverlening.
 

Gebrek aan kennis blokkeert overstap IPv6

Organisaties begrijpen welke voordelen ipv6 biedt, maar stappen er toch niet op over. De belangrijkste reden is het gebrek aan technische kennis. Als organisaties de overstap hebben gemaakt, blijkt overstappen eigenlijk helemaal niet moeilijk te zijn.

Bedrijven weigeren over te stappen naar internetprotocol versie 6 (ipv6), omdat ze zeggen niet te beschikken over de technische kennis om dat te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Internet Society (ISOC). "Bedrijven zien het voordeel wel om over te stappen, maar als puntje bij paaltje komt, besluiten ze toch maar eerst om NAT (network address translation, red.) te doen", zegt Michiel Leenaars, woordvoerder van ISOC Nederland.

Het merendeel van de ondervraagde bedrijven zegt wel de noodzaak te zien om over te stappen op ipv6. De belangrijkste reden is dat ze meer ip-adressen nodig hebben. De andere voordelen die het nieuwe protocol biedt, bijvoorbeeld betere beveiliging, worden minder belangrijk gevonden.